View תחנה בטבע - מטיילים באוטובוס in a larger map
מושא הקיטורים הבא שלי הוא תחנת האוטובוס של גן החיות התנ"כי בירושלים. חשיבותה של תחנה זו היא כפולה: פעם אחת כיעד לאטרקציה עירונית, שמבין האטרקציות העירוניות היא גם מן ה"ירוקות" יותר, כמעט נופלת בהגדרה של פארק עירוני, מלבד העובדה כמובן שהיא בתשלום, אבל פעם שנייה, תחנה זו מהווה למעשה את שער הכניסה לעמק לבן, אחד העמקים היפים הסובבים את ירושלים המאוגד גם הוא תחת פרויקט פארק ירושלים של הרשות לפיתוח ירושלים. אין צורך להרחיב על מעלותיו של גן החיות התנ"כי, וגם לא על מעלותיו ואטרקציותיו של עמק לבן המנויות באתר לעיל, ולכן אוכל לעסוק בהרחבה בנושא שלשמו התכנסנו, והוא התמרמרות על מצבם העגום של נוסעי התחבורה הציבורת המסכנים, הלא הם אנחנו.
גן החיות הוא אחד מאתרי התיירות המרכזיים לא רק בירושלים, אלא בקנה מידה ארצי, ובשנים האחרונות מככב בראש רשימת אתרי התיירות שבתשלום בארץ (לפי דירג קבוצת D&B). באופן נדיר ביותר, הוא משורת על ידי תחנת רכבת צמודה הנותנת שירות ישיר מאזור המרכז לגן החיות (כולל הסדר הנחה מיוחד לכרטיסי כניסה לגן החיות לנוסעי הרכבת) מה שפותר את בעיית הנגישות הבינעירונית בתח"צ באופן לא רע. אשר למיקומו ביחס לרשת התח"צ העירונית, הוא נמצא כדקת נסיעה מאחד ממרכזי התח"צ החשובים בעיר, קניון מלחה, המנקז אליו למעלה מעשרה קווים שונים בחלופות נסיעה שונות. מבין כל הקווים, רק קו אחד, קו 33, ממשיך אל גן החיות. קו זה משרת את ציר גילה-בית וגן-הרנוף, כך שאם אתה לא גר לאורך ציר זה, קח בחשבון הכפלה של זמן ההגעה, בשני אוטובוסים. כך למשל אני, יכול להגיע מאזור קטמונים לקניון מלחה תוך 10 דקות עם קו 18,קו 14, קו 4, קו 22 או קו 10 החדש. אבל שם אני צריך לחכות עוד 15-20 דקות עד שקו 33 יבוא. מה שמביא אותנו לתדירות: הופתעתי לראות עכשיו שלפי אתר אגד קו 33 אמור לעבור כל 15-20 דקות. מעניין, כי כמעט כל פעם שאני עושה את הדרך עם הילדים שלי (יש לנו מנוי לגן חיות) אני זוכר את עצמי מתבשל בחום בתחנה של הקניון בהמתנה ארוכה. כנראה שיש לזקוף את זה לדיוקם המוקפד והידוע של האוטובוסים בבירה.
מי שיבדוק אותי יגלה שאני מסתיר חלק מן האמת. כי אין רק קו אחד שמגיע לגן החיות - יש שתיים. מה זה הקו השני? ללא ספק אחד הקווים התמוהים יותר שאני פגשתי. להפתעתי ראיתי בביקור האחרון בגן החיות מיניבוס של אגד, קו 26א, בתחנת גן החיות. בדקתי באינטרנט, והמסלול שלו הוא מסלול מעגלי "גן-אל-גן", מבית-וגן לגן-החיות. מה זה תורם לנו אם כבר קו 33 עובר דרך בית וגן? לא יודע.
אבל, אם כבר הזכרנו "להתבשל בחום בתחנה של הקניון", אז אני רוצה להתייחס לנושא של התשתיות של תחנות האוטובוס. אני יודע שמתכנני הקניון או מתכנני הקווים לא שמו לב לזה, אבל התחנות שמול הכניסה המרכזית לקניון ("דרך אגודת ספורט מכבי") פונות לכיוון דרום. נכון, אל השמש. שימו לב לצילום אקראי שנלקח מתוך Google Street View:
זה המצב הטבעי של התחנה מבחינת עומס נוסעים, שום דבר קיצוני, הרי בכל זאת, זה קניון מלחה. אז יש סיבה שלא שמים שם סככה נוספת? כל פעם שאנחנו מחכים שם לאוטובוס אנחנו מחפשים איפה להתחבא מהשמש. ועדיין, זה יותר טוב מהתחנה שמחזירה אותנו הביתה מגן החיות התנ"כי (התחנה המזרחית מבין שתי אלה המופיעות במפה למעלה)מ- אני מזכיר שוב, אתר התיירות מס' 2 בארץ כולה, לשנת 2011:
מרשים, לא? התמונה צולמה בשעת הבוקר כשרק הגענו לגן החיות, ולכן אפשר לראות קצת צל. באחר הצהריים, כלומר בסוף יום מעייף בגן החיות, המקום הופך לסיוט בימי קיץ חמים. משפחות מרובות ילדים, עגלות, אוטובוסים עמוסים שלא עומדים בביקוש בחופשים העמוסים, וכל זה, כששטח עצום מסביב לגן החיות, מוקצה לטובת ים אינסופי של חנייה לכלי רכב. שלא יהיה חס וחלילה רכב שיגיע ולא ימצא מקום חנייה. זה לא מפריע כמובן לגן החיות להקרין בכניסה סרט המציג כיצד גן החיות תורם להגנה על הסביבה באמצעות ההגעה עם הרכבת.
אז, מישהו יכול לשים שם בבקשה סככה? ואם כבר, למה לא גם ברזיה? ומפה גדולה של גן החיות, או אולי מידע מעניין על חיות טורפות ומינים נכחדים? כך מקדמים תחבורה ציבורית, ובסופו של דבר זה לטובת כולם, כולל המיתוג של גן החיות.
ואיך לא, חיפוש קצר בגוגל מניב רעיונות נפלאים, הנה שתי דוגמאות:
תחנת גן חיות וולינגטון בניוזילנד (ראה קישור)
ועוד תחנה של גן החיות הניוזילנדי (ראה קישור)
שלחת לאגד/עירייה/גן החיות?
השבמחק